Laatste nieuws over het coronavirus 02-10-2020
http://www.hartvannederland.nl/wp-content/uploads/2020/10/anp-423145210.jpg
Het coronavirus is bezig met een comeback. Het aantal besmettingen loopt in rap tempo op, er komen steeds meer patiënten op de ic’s te liggen en ziekenhuizen zijn weer begonnen met het verspreiden van patiënten. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland van donderdag 1 oktober.
– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen donderdag: 3.263
– Aantal mensen dat sinds de coronacrisis positief getest is op virus: 120.845
– Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis: 691
– Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care: 152
– Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.419 in totaal
– Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Update 11:19 – Minister: meer fysiek onderwijs voor studenten nu ingewikkeld
Inhoudsopgave
Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven begrijpt heel goed dat studenten in het hoger onderwijs graag meer fysiek onderwijs willen. Er wordt volgens haar in overleg met instellingen en gemeenten “met man en macht” gezocht naar plekken waar dat kan. “Maar dat is wel even heel ingewikkeld.”
Van Engelshoven riep eerder al op om “creatief” te zijn in de zoektocht naar alternatieve locaties. “Onder de omstandigheden doet iedereen wat hij kan”, zegt zij. Maar de beperkingen maken het volgens haar lastig om die extra ruimte te vinden. “De anderhalve meter in het hoger onderwijs die staat, die is echt noodzakelijk nu.”
De minister is niet van plan ook in het hoger onderwijs het gebruik van mondkapjes te adviseren, zoals dat in het voortgezet onderwijs buiten de lestijden wel gebeurt. “In het MBO en het hoger onderwijs geldt de anderhalve meter, en die kan daar ook goed gehandhaafd worden. Ik zie dus geen reden om daar mondkapjes in te stellen.”
Lees ook: In welke instellingen geldt nu al een mondkapjesplicht of -advies?
Amsterdamse studenten demonstreren vrijdagmiddag op het Museumplein in de hoofdstad voor meer fysiek onderwijs. Studenten buiten Amsterdam kunnen online hun steun betuigen.
Update 11:12 – Inspectie: toezicht op coronatests moet aangescherpt
Het toezicht op de veiligheid van coronatests moet worden opgevoerd. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Volgens de toezichthouder valt de keten van testafnemers en laboratoria onder “verschillende vormen van toezicht”. Laboratoria vinden dat er gaten vallen en dat het niet altijd duidelijk is hoe het toezicht is geregeld, aldus de inspectie. Die wil voor het einde van het jaar het toezicht verbeteren.
Nederland kampt sinds een tijdje met een tekort aan testcapaciteit. Het is niet mogelijk om tests af te nemen bij iedereen die zich wil laten testen. Volgens de inspectie kan “een sterkere regie” de tekorten verkleinen, zodat er meer ruimte is om mensen te testen. Nieuwe manieren om te testen kunnen daarbij hepen, maar die moeten wel zorgvuldig worden toegelaten.
Update 08:49 – Defensie wil personeel van KLM en IHC overnemen
Defensie is in overleg met onder meer KLM en Royal IHC om overtollig personeel over te nemen. De krijgsmacht kampt al jaren met een groot personeelstekort. Er staan meer dan 9000 vacatures open.
Een woordvoerder van het departement bevestigt berichtgeving van De Telegraaf hierover. Defensie heeft onder andere een groot gebrek aan technisch personeel. Er wordt met meer ondernemingen en brancheverenigingen gesproken.
Defensie voert al langer gesprekken met het bedrijfsleven over vormen van samenwerking. “Door Covid is het allemaal in een versnelling geraakt”, aldus de woordvoerder. Hoeveel mensen het ministerie hoopt over te nemen van KLM en IHC, kan de woordvoerder niet zeggen.
Lees ook: KLM ontsnapt aan faillissement: akkoord met piloten over reorganisatieplan
Update 07:38 – ‘Coronatestkit-producent ontweek voor miljoenen aan belasting’
Coronatestkit-producent Qiagen heeft sinds 2010 miljoenen euro’s aan belasting ontweken dankzij constructies in Ierland, Luxemburg en Malta. Ondertussen ontving de biotechgigant, met op papier het hoofdkantoor in Venlo, op grote schaal publieke financiering. Dat meldt Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) na onderzoek.
SOMO onderzocht de jaarrekeningen van het bedrijf, waaruit zou blijken hoe de onderneming belasting ontwijkt over winsten. “Het bedrijf heeft een netwerk van brievenbusmaatschappijen opgezet in Europese belastingparadijzen Ierland, Luxemburg en Malta om zo via interne leningen belasting te kunnen ontwijken.”
De onderzoekers schatten dat Qiagen 93 miljoen euro aan belasting heeft ontweken sinds 2010 en een fiscale aftrekpost van 49 miljoen euro heeft opgebouwd. SOMO geeft aan dat dit een conservatieve schatting is, omdat niet alle potentiële ontwijkingsstructuren zijn onderzocht.
Update 03:30 – Kabinet komt met meer duidelijkheid over mondkapjesadvies
Het kabinet maakt vrijdagmiddag op de site van de Rijksoverheid de exacte details bekend van het “dringende advies” voor mondkapjes in publieke binnenruimtes. Daarmee wil het mogelijke onduidelijkheid over het advies wegnemen.
De verwachting is dat deze details voor 18.00 uur, dus mogelijk na de wekelijkse persconferentie met de premier, worden gedeeld. Vicepremier Kajsa Ollongren geeft die persconferentie deze vrijdag, omdat Rutte in Brussel is voor een extra EU-top. Ook leidt zij deze week de ministerraad. Het is voor het eerst dat ze Rutte vervangt sinds ze is teruggekeerd van ziekteverlof dit voorjaar. Daarvoor deed ze het twee keer eerder, in 2018.
Afgelopen woensdag kondigde premier Mark Rutte aan dat het advies per direct voor heel het land geldt, voor alle plekken “waar je de hemel niet ziet”. De premier noemde onder meer winkels, musea, vliegvelden, parkeergarages en benzinestations.
Lees ook: Coronamedicijn van bloedbank Sanquin ligt klaar, tests beginnen binnenkort
Hij erkende wel dat dit advies veel vragen kan oproepen. Zo geldt er op stations een advies om mondkapjes te dragen, terwijl ze verplicht zijn in de trein. Ook wordt aangeraden ze te dragen bij bezoek aan cafés, theaters of restaurants, maar zijn ze niet meer nodig zodra iemand gaat zitten. Stoelen of krukken kunnen immers op 1,5 meter van elkaar geplaatst worden.