Laatste nieuws over het coronavirus 06-10-2020
http://www.hartvannederland.nl/wp-content/uploads/2020/10/coronavirusweb20.jpg
Het coronavirus is bezig met een comeback. Het aantal besmettingen loopt in rap tempo op, er komen steeds meer patiënten op de ic’s te liggen en ziekenhuizen zijn weer begonnen met het verspreiden van patiënten. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland van maandag 5 oktober.
– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen: 4.581
– Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis: 892
– Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care: 177
– Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.461
– Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Update 06:44 – ‘Nederland kampt met tekort aan virusremmer remdesivir’
Inhoudsopgave
Nederland kampt met een tekort aan remdesivir, de bekendste virusremmer voor patiënten met ernstige corona-verschijnselen. Ziekenhuizen kunnen het medicijn op dit moment niet bestellen, melden het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid in het FD.
“Het is heel erg vervelend”, zegt een woordvoerder van het ministerie van VWS. “Wij zijn al weken in gesprek met de Europese Commissie om meer remdesivir deze kant op te krijgen.” De Europese Commissie koopt de virusremmer centraal in en regelt de verdeling over de lidstaten. Bij het RIVM en VWS is het onbekend of er ook in andere Europese landen tekorten zijn.
Remdesivir is eind juni als eerste medicijn tegen covid-19 goedgekeurd door het Europese Medicijnenagentschap. Patiënten herstellen gemiddeld sneller dankzij het middel, dat ooit is ontwikkeld tegen hepatitis C en ebola.
Update 06:24 – Registratieplicht voor reizigers was niet uitvoerbaar
Het voorstel van het Outbreak Management Team om in de strijd tegen het coronavirus een registratiesysteem op te zetten van reizigers die ons land binnenkomen, is afgelopen zomer gesneuveld in een overleg van hoge ambtenaren en experts, het zogeheten Bestuurlijk Afstemmingsoverleg (BAO). Dat blijkt uit documenten die zijn vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB), aldus de NOS.
Het BAO bestaat uit ambtenaren en afgevaardigden van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de GGD-GHOR, aangevuld met ambtenaren van een aantal betrokken ministeries. Bij een crisis beoordeelt het BAO de adviezen van het Outbreak Management Team op politiek-bestuurlijke haalbaarheid en wenselijkheid.
Op 29 juli stelt het Outbreak Management Team (OMT) in een advies aan het kabinet voor om reizigers “op enigerlei wijze” te registreren, of ze ons land nu via de lucht, het water of de weg zouden binnenkomen. Het systeem zou ook moeten zorgen voor “een goed overzicht en een adequate informatievoorziening over de quarantaine”, aldus het OMT.
Maar een dag later heeft het BAO daar bedenkingen bij, hoewel de ambtenaren en experts uit het overleg de noodzaak van een betere naleving van de thuisquarantaine wel onderschrijven. Maar ze maken zich zorgen over de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van een registratieplicht.
Update 06:02 – D66 wil ook mondkapjesadvies voor mbo en hoger onderwijs
Ook voor het mbo en hoger onderwijs zou er een dringend advies moeten komen om een mondkapje te dragen, vindt coalitiepartij D66. Op die manier zouden mogelijk meer studenten in het mbo, hbo en op universiteiten weer fysiek onderwijs kunnen volgen, stelt de partij.
“Dagelijks zitten een miljoen studenten thuis, en bestaat hun onderwijs de hele dag uit een computerscherm”, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte. “Als ze met een mondkapje op iets meer veilig écht college kunnen krijgen, doen de meeste studenten dat graag”, verwacht hij. Bij elkaar komen om te werken is een “fundamenteel onderdeel van het onderwijs”.
Naast het uitbreiden van het mondkapjesadvies naar het mbo en hoger onderwijs, wil D66 dat er een nieuwe RIVM-richtlijn komt, “gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over het virus”. Zo zou duidelijk moeten worden dat studenten weer vaker fysiek onderwijs kunnen volgen. De vorige richtlijn is ruim drie maanden oud, benadrukt de partij.
Lees ook: Minder dan de helft van scholen in Nederland heeft ventilatie op orde
Ook zou de mate van ventilatie op mbo- en hbo-instellingen en universiteiten moeten worden gecontroleerd, net als gebeurt op scholen in het primair en voortgezet onderwijs.