Laatste nieuws over het coronavirus 29-12-2020
http://www.hartvannederland.nl/wp-content/uploads/2020/12/coronavirus-laatste-nieuws-29-12-2020.jpg
Nederland zit vijf weken op slot om het aantal besmettingen terug te dringen. Het aantal ziekenhuisopnames blijft ondertussen gestaag stijgen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.
– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 7453, dat zijn er 1.645 minder dan op zondag
– Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 2.573, dat zijn er 145 meer dan op zondag
– Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 651, dat zijn er 20 meer dan op zondag
– Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Update 05:04 – ActiZ: continuïteit ouderenzorg in het geding
Inhoudsopgave
De nood in verpleeg- en verzorgingshuizen is door het coronavirus hoog en kan ertoe leiden dat ouderen straks minder vaak gewassen worden of dat de dagbesteding wordt stopgezet. Daarvoor waarschuwt Conny Helder van ActiZ, de branchevereniging van organisaties in de (ouderen)zorg, in het AD. “Ook kan het zo zijn dat bewoners tijdelijk naar een andere kamer moeten verhuizen. Allemaal heel vervelend, maar we vragen echt om begrip.”
Een op de drie verpleeghuizen heeft volgens Helder momenteel te maken met corona en het ziekteverzuim in de ouderenzorg ligt landelijk op zo’n 10 à 11 procent. “Maar dat is gemiddeld. Op plekken waar een grote corona-uitbraak is, liggen die percentages veel hoger”, zegt ze tegen de krant.
Door het personeelstekort komt de continuïteit van de zorg in het geding. “Als je dan moet kiezen tussen het kunnen blijven afwerken van je medicijnrondes of het leveren van zinvolle dagbesteding, dan is er maar één keuze, hoe jammer we dat ook vinden.”
Update 03:30 – Gehele Europese Unie vaccineert tegen corona, behalve Nederland
Ierland vaccineert dinsdag zijn eerste inwoners tegen het coronavirus, als 26e van de 27 landen in de Europese Unie. Nederland is het enige land waar de inwoners nog moeten wachten op het vaccin. Het kabinet wil pas op 8 januari de vaccinatiecampagne starten.
Duitsland, Hongarije en Slowakije waren zaterdag, op tweede kerstdag, de eerste landen die begonnen met vaccineren. Op zondag volgden Frankrijk, Italië, Spanje, Finland, Denemarken, Zweden, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Portugal, Roemenië, Griekenland, Bulgarije, Kroatië, Slovenië, Estland, Litouwen, Cyprus en Malta.
In België werden maandag de eerste mensen ingeënt. De eerste die bij de zuiderburen het vaccin kreeg, was de 96-jarige Jos Hermans uit de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe. Ook Luxemburg en Letland zijn maandag gestart met vaccineren. Alle Europese landen gebruiken het vaccin Comirnaty, dat is ontwikkeld door de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse BioNTech. Comirnaty is het enige vaccin dat tot nu toe is toegelaten in Europa.
Het Nederlandse kabinet wil eerst de zorgmedewerkers in onder meer verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk gehandicapten vaccineren. De Gezondheidsraad adviseert juist om te beginnen met ouderen.
Update 03:30 – Negatieve test verplicht voor reizigers naar Nederland
Reizigers die naar Nederland willen komen vanuit een risicogebied moeten vanaf dinsdag een negatieve coronatest kunnen tonen die niet meer dan 72 uur oud is. De verplichting geldt voor de meeste landen, aangezien het ministerie van Buitenlandse Zaken het overgrote deel van de wereld als risicogebied aanmerkt.
De verplichting was vorige week al ingesteld voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika vanwege een gemuteerde variant van het coronavirus die daar rondgaat, en gaat nu dus gelden voor de rest van de wereld.
Het zal aan de luchtvaartmaatschappijen en andere vervoersbedrijven zijn om mensen vóór het boarden of instappen te controleren op de testverklaring. Zonder een verklaring mag iemand niet mee. In Nederland worden steekproefsgewijs controles uitgevoerd.
Update 00:01 – CBS: 800 doden meer dan normaal in de week van 14 december
In de week van 14 tot en met 20 december zijn in ons land bijna 4000 mensen gestorven, schat het CBS, 800 meer dan het aantal dat we normaal kunnen verwachten voor deze week. Het is ook een kleine 400 meer dan een week eerder, toen er 3580 mensen overleden.
In 2020 overleden tot en met week 51 ruim 162.000 mensen, 13.000 meer dan waar eerder rekening mee werd gehouden. Al sinds 21 september, week 39, is de wekelijkse sterfte hoger dan anders.
In de eerste dertien weken van de tweede coronagolf (week 39 tot en met week 51) gingen er 6100 meer mensen dood dan je in deze periode zou verwachten. Tijdens de eerste golf (week 11 tot en met week 19) was de zogenoemde oversterfte naar schatting bijna 9000. Ook in weken 33 en 34, tijdens de hittegolf, was er sprake van meer doden dan anders in die periode. In andere weken van 2020 was de sterfte juist lager dan verwacht.
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de dagelijkse berichten over het aantal overledenen die het CBS elke dag krijgt. Deze berichten geven nog geen informatie over de doodsoorzaak. Wel is inmiddels van alle overledenen tot en met juni 2020 de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden iets meer dan 10.000 mensen aan Covid-19.
Hoe zit het met de sterfte in jouw provincie? Bekijk het in onderstaande grafiek.